VERKKOTUNNUKSET

Verkkotunnus eli domain on osoite, jota käytetään osoitteena Internetin palveluissa, kuten nettisivujen ja sähköpostien osoitteissa. Verkkotunnus antaa mahdollisuuden käyttää omaa yksilöllistä nimeä nettisivujen ja sähköpostien osoitteena.

Toimimme Viestintäviraston virallisena fi-verkkotunnusvälittäjänä. Hoidamme asiakkaan pyynnöstä verkkotunnuksen 

 • rekisteröimisen Viestintäviraston verkkotunnusrekisteriin
 • tietojen päivittämisen
 • voimassaoloajan uusimisen
 • vaihtamisen välittäjältä toiselle
 • siirron käyttäjältä toiselle
 • irtisanomisen

Tällä sivulla on kooste Viestintäviraston suosituksista, jossa .fi-verkkotunnukseen liittyvät vaatimukset käydään läpi.

Kuka voi hakea fi-verkkotunnusta?

Kaikki yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt ympäri maailmaa kotipaikasta riippumatta voivat rekisteröidä itselleen fi-verkkotunnuksen.

Verkkotunnus ei saa rekisteröintihetkellä vastata tai muistuttaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä.

Luonnollisen henkilön etu- ja sukunimen yhdistelmä ei ole suojattu. Nimi, joka on rekisteröity tavaramerkkinä tai toiminimenä ennen fi-verkkotunnuksen rekisteröintihetkeä, voi saada suojaa.

Mikä on suojattu nimi tai tavaramerkki?

Suojattuja nimiä ja tavaramerkkejä ovat:

 • Suomen kauppa-, tavaramerkki-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkityt nimet tai merkit
 • julkisyhteisön, valtion liikelaitoksen, itsenäisen julkisoikeudellisen laitoksen, julkisoikeudellisen yhdistyksen tai vieraan valtion edustuston ja sen toimielimien nimet
 • toiminimi- ja tavaramerkkilaissa tarkoitetut vakiintuneet nimet, toissijaiset tunnukset tai tavaramerkit
 • EUIPO:n tavaramerkkirekisteriin merkitys EU-tavaramerkit

Voit varata yrityksellesi oman verkkotunnuksen kauttamme ja tarkistaa haettavan verkkotunnuksen laillisuuden seuraavista lähteistä:

Millainen fi-verkkotunnus voi olla?

 • Pituus voi olla 2-63 merkkiä
 • Sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a–z, numerot 0–9, kansalliset merkit, å, ä ja ö sekä Suomessa saamen kielen merkit ja lisäksi tavuviiva-miinusmerkki
 • Verkkotunnus ei saa alkaa tavuviiva-miinusmerkillä eikä päättyä tavuviiva-miinusmerkkiin
 • Verkkotunnus ei saa alkaa merkeillä xn--

Kansallisten merkkien käytössä tulee huomioida, että kaikki ohjelmistot ja näppäimistöt eivät tue kansallisia merkkejä. Kansallisia merkkejä sisältävää verkkotunnusta ei teknisten rajoitteiden vuoksi suositella käytettäväksi sähköpostiosoitteissa. Jos kansallisia merkkejä sisältäviä verkkotunnuksia halutaan käyttää myös sähköpostiosoitteissa, tulee lähettäjän sähköpostiohjelman tukea kirjaimia.

fi-verkkotunnuksen hakeminen

Voit hankkia verkkotunnuksen kauttamme soittamalla numeroon 020 742 1160, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen myynti(at)nettitieto.fi

Verkkotunnuksen hakemisesta ja ylläpidosta veloitamme kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisen rekisteröinti- ja ylläpitomaksun.. Ylläpito sisältää nimipalvelinten ylläpidon lisäksi verkkotunnuksen uusimisen, siirron ja irtisanomisen sekä yhteystietojen päivittämisen. Halutessasi verkkotunnus voidaan ohjata jo olemassa olevaan verkkotunnukseen.

fi-verkkotunnuksen uusiminen

Fi-verkkotunnus on voimassa 1, 2, 3, 4 tai 5 vuotta. Uusimme verkkotunnuksen automaattisesti puolestasi.

fi-verkkotunnuksen irtisanominen

Riittää, että verkkotunnukseen liitetty palvelusopimus irtisanotaan, jolloin palvelu lakkaa palvelusopimuksen ehtojen mukaisesti.. Samalla myös verkkotunnus umpeutuu automaattisesti.

Voit irtisanoa verkkotunnuksesi kirjallisella irtisanomisella myös ennen voimassaoloajan umpeutumista, jolloin poistamme verkkotunnuksen fi-verkkotunnusrekisteristä.

Kirjallisella irtisanomisella varmistamme, että

 • verkkotunnus irtisanotaan vain verkkotunnuksen käyttäjän tai tämän tahon valtuuttaman asiamiehen pyynnöstä
 • mikään ulkopuolinen taho ei tahallaan tai tahattomasti irtisano verkkotunnuksia
 • verkkotunnuksen käyttäjän ollessa organisaatio, varmistutaan siitä, että irtisanojalla on oikeus irtisanomiseen

fi-verkkotunnuksen yhteystietojen päivittäminen

Päivitämme yhteystiedot asiakkaan pyynnöstä Viestintäviraston verkkotunnusrekisteriin. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita siitä meille sähköpostitse osoitteeseen apua(at)nettitieto.fi tai puhelimitse numeroon 0200 19 111 niin päivitämme tiedot puolestasi.

Yhteystiedot kannattaa pitää ajan tasalla, koska kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät tiedotteet lähetetään ilmoittamiisi osoitteisiin. Vanhentuneet tai virheelliset yhteystiedot voivat vaarantaa oikeutesi fi-verkkotunnukseen.

Verkkotunnukseen liittyvä sähköpostiosoite

On tärkeää, että annat meille sähköpostiosoitteen, joka toimii, ja jota luet säännöllisesti. Viestintävirasto käyttää kuulemisiin ja tiedoksiantoihin verkkotunnusrekisteriin merkittyä sähköpostiosoitetta, jolloin verkkotunnuksiin liittyvä asiakirja tai päätös voidaan aina antaa tiedoksi sähköpostilla.

Muistathan ilmoittaa meille, jos sähköpostiosoitteesi muuttuu!

Nimipalvelimet

Nimipalvelimet muuttavat verkkotunnuksen osoitteeksi. Ilman verkkotunnukselle määriteltyjä nimipalvelimia verkkotunnukseen liitettyjä nettisivuja ei löydy Internetistä eikä sähköposti mene perille.

Verkkotunnus liitetään nimipalveluihimme, kun tilaat verkkotunnuksen meiltä.

Muut verkkotunnukset

Kansainvälisiksi verkkotunnuksiksi kutsutaan tunnuksia, joiden päätteet ovat .com, .net, .org, .info tai .biz. Näitä verkkotunnuksia myönnetään yrityksille, yhdistyksille sekä yksityishenkilöille riippumatta hakijan olinpaikasta tai kansallisuudesta. Sillä onko hakijana yksityishenkilö, yritys vai yhteisö, ei ole merkitystä tunnuksen rekisteröimisen kannalta.

Varsinaisten kansainvälisten verkkotunnusten lisäksi on olemassa kansallisia verkkotunnuksia, joita myönnetään myös kyseisen maan ulkopuolisille hakijoille. Joitain verkkotunnuksia koskevat samankaltaiset säännökset kuin kotimaista fi-tunnusta, missä tapauksessa hakijan tulee täyttää vaaditut ehdot. Kauttamme voit tilata myös kansainvälisiä ja kansallisia verkkotunnuksia.

Mitä hyötyä omasta verkkotunnuksesta on?

Oma verkkotunnus kannattaa hankkia yritykselle, koska asiakkaiden on helppo muistaa yrityksen nettisivujen osoite, jos se on sama kuin yrityksen nimi. Lisäksi saat verkkotunnukseen sidottuja sähköposteja käyttöösi esimerkiksi muodossa etunimi.sukunimi@yrityksennimi.fi

Muut verkkotunnuksiin liittyvät palvelut

Tarjoamme myös verkkotunnuksiin liittyviä palveluita. Tutustu palveluvalikoimaamme täältä>