NETTISIVUT

Olen tehnyt taulukon, mutta teksti menee hassusti eri soluissa. Missä vika?

Jotta tekstin saa asettumaan taulukkoon kauniisti, kannattaa määritellä solun ominaisuuksista vaaka-ja pystykohdistus. Napsauta hiirellä muokattavan solun sisällä. Klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse pudotusvalikosta solu ja solunominaisuudet. Laita vaakakohdistukseksi esimerkiksi "Vasemmalle" ja pystykohdistukseksi "Ylös". Voit muokata useampia soluja kerrallaan, valitsemalla ne yhtäaikaa aktiiviseksi ja tekemällä edellisen ohjeen mukaisesti.

Miten vaihdan ulkoasua Yrityspalvelujärjestelmässä nettisivuilleni?

Sivujen ulkoasun muuttaminen on helppoa! Kirjaudu hallintaliittymään ja valitse Nettisivut -> Ulkoasu.  Valitse Sivuston ulkoasu ”Ulkoasu/rakenne” – pudostusvalikosta haluamasi ulkoasu. Uuden ulkoasun näet esikatseluikkunasta. Valitse lopuksi ”Tallenna asetukset”. Sivujesi ulkoasu on nyt muuttunut. Voit myös lisätä uusia sivuja, muokata ja poistaa vanhoja sivuja ja niiden sisältöä.

Mikäli nettisivusi ovat responsiiviset eli skaalautuvat eri päätelaitteille voit ulkoasun lisäksi valita myös Teema -pudotusvalikosta sivuillesi haluamasin teeman ja lisätä uuden ulkoasukuvan. Napsauttamalla työpöytä, tabletti ja puhelin kuvaketta voit esikatsella miltä nettisivusi näyttävät eri päätelaitteilla. Valitse lopuksi "Tallenna asetukset"

Tiedän tehneeni taulukon sivuille, mutta se ei näy? Mihin se hävisi?

Ei tekemäsi taulukko ole minnekään hävinnyt. Taulukon rajan arvona on "0" jolloin taulun reunat eivät näy valmiilla sivuilla. Saat taulukon rajat näkyviin napsauttamalla editorissa taulukon päällä hiiden oikeaa painiketta. Valitset avautuvasta valikosta "Taulun ominaisuudet " ja muuta Rajan paksuus -arvoksi esim. "1". Vahvista muutos OK -painikkeella.

Miten teen sivun sisäisen linkityksen?

Sivun alareunasta, esimerkiksi sivun yläreunaan, voi tehdä linkin siten, että ensin tehdään "ankkuri" siihen kohtaan, jonne linkki johdattaa. Valitse paikka, johon haluat tehdä ankkurin, laittamalla hiiren kursori siihen kohtaan. Klikkaa editorin Lisää ankkuri/muokkaa ankkuria -kuvaketta. Eteesi aukeaa  "Ankkurin ominaisuudet" -ikkuna, jossa voit antaa nimen ankkurille. Nimeä ankkuri, niin että se kuvaa hyvin paikkaa, johon se johdattaa, esimerkiksi "alku". Paina "ok". Tämän jälkeen valitse sana, josta haluat tedä linkin alkuun, maalamalla se. Kun olet maalannut sanan, niin "Lisää linkki/muokkaa linkkiä" -työkalu tulee aktiiviseksi. Klikkaa työkalua, ja laita http -osoitekentän kohdalle risuaita (#) sekä ankkurin nimi. Paina sitten "ok". Muista vielä lopuksi tallentaa sivu. Nyt sivun sisäinen linkitys toimii.

Miten voin tehdä sähköpostilinkin?

Valitse linkiksi haluttu teksti tai kuva aktiiviseksi, ja napsauta tämän jälkeen Lisää linkki/Muokkaa linkkiä – kuvaketta. Valitse Linkkiikkunassa linkkityypiksi sähköposti. Kirjoita sähköpostiosoite – kenttään sähköpostiosoite täydellisenä.

Linkki poistetaan napsauttamalla ensin linkkiä jonka haluat poistaa ja napsauta tämän jälkeen työkaluriviltä Poista linkki – kuvaketta.

Miten voin tehdä linkin toiselle sivulle?

Kirjoita ensin sana tai lause. Maalaa tämän jälkeen sana tai lause ja valitse editorin työkaluriviltä Lisää linkki/Muokkaa linkkiä – kuvake. Kirjoita aukeavaan Linkki – ikkunaan Osoite – riville osoite muodossa www.osoite.fi, tallenna tieto OK – painikkeella.
Kohde – välilehdeltä voit valita miten linkki aukeaa selaimessa. Jos valitse kohteeksi ”Uusi ikkuna_(Blank)”, linkki avautuu uuteen ikkunaan.

Linkki poistetaan napsauttamalla ensin linkkiä jonka haluat poistaa ja napsauta tämän jälkeen työkaluriviltä Poista linkki – kuvaketta.

Kauhean iso väli tulee tekstiin, kun painan enteriä. Saako sitä pienemmäksi?

Enterin painaminen editorissa tekee kappalenvaihdon. Rivivaihdon, eli pienemmän välin, saat tehtyä kun painat yhtäaikaa Shift + Enter.

Miten lisään kuvan nettisivuilleni?

Jotta voit laittaa kuvan nettisivuillesi, sinun on ensin siirrettävä kuva tietokoneeltasi palvelimelle alla olevan ohjeen mukaisesti.

• Vie hiiren kursori työskentelyalueella kohtaan, johon haluat siirtää kuvan
  • Valitse työkaluriviltä Kuva -kuvake. Siirryt Kuvan ominaisuudet – ikkunaan
  • Napsauta Selaa palvelinta –painiketta josta avautuu Tiedostoselain –ikkuna
  • Valitse kansio, johon haluat siirtää kuvan omalta tietokoneeltasi
  • Voit myös luoda uuden kansion lisäämällä Luo kansio –kenttään kansion nimen ja napsauttamalla tämän jälkeen Luo –painiketta
  • Napsauta Valitse tiedostot -painiketta
  • Selaa –painikkeen avulla pääset etsimään tietokoneeltasi kuvan, jonka haluat siirtää palvelimelle
  • Valitse siirrettävä kuva napsauttamalla Avaa  -painiketta
  • Napsauta tämän jälkeen tiedostoselaimessa Lisää –painiketta
  • Kuva on nyt siirretty palvelimelle ja se voidaan lisätä nettisivuille
  • Napsauttamalla kuvaa siirryt takaisin Kuvan ominaisuudet –ikkunaan, jossa voit vaihtaa kuvan kohdistusta. Kuvan leveyttä ja korkeutta ei kannata tässä ikkunassa muuttaa, jotta kuvan laatu ei kärsi
  • Napsauta lopuksi OK –painiketta

Jos et ole tyytyväinen esimerkiksi kokoon, saat Kuvan ominaisuudet uudestaan näkyviin napsauttamalla kuvan päällä hiiren oikeaa painiketta. Kuvan ominaisuudet – ikkunassa voit nyt muokata arvoja uudestaan.

Miten saan kuvan ja tekstin vierekkäin?

Määritä kuvan ominaisuuksista tasaus oikealle tai vasemmalle. Napsauta kuvan päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitse pudotusvalikosta Kuvan ominaisuudet. Valitse avautuvasta ikkunasta haluamasi kohdistus ja vahvista muutokset OK – painikkeella. Voit tehdä myös taulukon, jossa sijoitat kuvan ja tekstin vierekkäisiin sarakkeisiin.

Nettisivujeni hallinta herjaa, että ponnahdusikkunoiden esto on päällä. Miten voin sallia ponnahdusikkunat?

Voit sallia eri selaimissa ponnahdusikkunat seuraavasti:

Ponnahdusikkunoiden salliminen Internet Explorerissa:

• Valitse selaimen ylävalikosta Työkalut – Internet-asetukset
  • Valitse Tietosuoja-välilehti
  • Poista rasti kohdasta ”Ota ponnahdusikkunoiden esto käyttöön
  • Napsauta Käytä-painiketta ja tallenna tiedot OK -painikkeella

Ponnahdusikkunoiden salliminen Mozilla Firefoxissa:

• Valitse selaimen oikeasta yläkulmasta Avaa valikko -kuvake
  • Valitse Asetukset -kuvake
  • Valitse Sisältö -välilehti
  • Poista rasti kohdasta ”Estä ponnahdusikkunat"

Ponnahdusikkunoiden salliminen Google Chromessa:

• Napsauta selaimen oikeasta yläkulmasta Google Chrome muokkaaminen ja hallinta -kuvaketta
  • Valitse Asetuksista Tietosuoja -kohdasta Sisältöasetukset -painike
  • Muuta ponnahdusikkunat kohtaan Sallittu -valinta