Viestintävirasto varoittaa sähköpostin liitteenä jaettavasta haittaohjelmasta

07.02.2017

Tuntemattomilta lähettäjiltä saapuvien sähköpostien linkkeihin ja liitteisiin tulee suhtautua epäillen. Älä klikkaa linkkejä tai avaa liitetiedostoja jos et ole aivan varma niiden asiallisuudesta.

Viestintäviraston tutkittavaksi on toimitettu näyte viime viikon lopulla laajasti jaellusta haittaohjelmasta. Tässä tapauksessa haittaohjelman sisältämää sähköpostia on lähetetty väärillä yhteystiedoilla, sekä väärentämällä sähköpostin lähettäjän osoite.

Haittaohjelmia jaellaan varsin laajasti sähköpostin sisältäminä linkkeinä tai liitetiedostoina. Usein lähettäjän osoite väärennetään ja haitallista sisältöä lähetetään jonkin olemassa olevan yrityksen tai yksityishenkilön nimissä. Viime aikoina haittaohjelmia on jaettu laajasti esimerkiksi huolintayhtiöiden nimissä, mutta haittaohjelmia on naamioitu myös skannereiden lähettämiksi dokumenteiksi.

Viestintävirasto muistuttaa, että tuntemattomien lähettäjien sähköposteihin ja liitteisiin tulee suhtautua epäillen, eikä tuntemattomia liitteitä tule avata.

Sähköpostin vastaanottaja voi suojautua haitallisilta sähköposteilta käyttämällä ajantasaista virustunnistusohjelmistoa ja pitämällä tietokoneen ohjelmistot päivitettyinä, sekä tiedostamalla uhkan ja tunnistamalla ja poistamalla haitalliset sähköpostit.

Lähde ja lisätietoja: https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2017/02/ttn201702070956.html